16. septembra 2012

Unbroken (21)


,,Zapni mi ten zips, Andy!" Počula som z kabínky. Odišla som od regálu s tričkami a čo najmenej som otvorila kabínku a vkĺzla som dnu. Zapla som Grace zips a odstúpila som.
,,Tieto ti pristanú," povedala som jej, keď som sa na ňu zadívala.
,,Myslíš?" Spýtala sa pochybovačne a vykrúcala sa v čiernych šatách.
,,Na 100%!"
,,Okej," usmiala sa spokojne. ,,No," otočila sa ku mne, ,,a teraz vypadni," rozosmiala sa.
,,Za dobrotu na žobrotu," prevrátila som očami a vyšla som. Pohľadom som hľadala Lucy a zbadala som ju pri rifiliach.
,,Na takéto rifle môžem zatiaľ zabudnúť," vzdychla si a pohladila denimovú látku.
,,Ale stojí to za to," drgla som do nej a ona sa usmiala. ,,Chceš ísť?" Spýtala som sa jej.
,,Šla by som si niekam sadnúť," pripustila. Pri pokladni som si vyplatila hnedý dlhorukávový svetrík a čisto biele tričko, počkali Grace, vyplatila čo bolo potrebné a vybrali sme sa hľadať nejakú kaviareň.
,,Čo táto?" Zastavila nás Grace na námestí a hlavou mykla smerom k malej kaviarničke.
,,Umieram smädom, pôjdem hocikam," zasmiala som sa a vošli sme dnu. Mäkkučké čalúnené kreslá boli mimoriadne pohodlné. Ihneď som sa zavŕtala najhlbšie ako to len išlo.
,,Dáte si niečo?" Prišla k nám mladá baba asi v našom veku.
,,Ja si dám jedno latté, dík," usmiala som sa na ňu.
,,Môžete priniesť aj mne," usmiala sa na ňu Grace a vrátila na stolík nápojový lístok.
,,Máte zelený čaj?" Spýtala sa Lucy a keď čašníčka prikývla, spokojne sa oprela.
,,Neviem ako vy, ale ja som teda poriadne unavená," zívla som, po chvíli. Tu vnútri bolo príjemne teplo a po teplom latté sa mi pomaly zavierali oči.
,,Ja tiež," pritakala Lucy.
,,Ako môžete byť unavené? Veď ešte nie je ani 5," rozhodila rukami Grace.
,,Áno zlatíčko, lenže sme došli o 11," pripomenula som jej.
,,Aj tak," zamrmlala Grace.
,,Ja som tehotná," prehlásila na svoju obranu Lucy.
,,Ešte že sa máš na čo vyhovoriť," fľochli sme na ňu. Len vyplazila jazyk a venovala sa svojmu čaju. Po necelej hodinke sme sa postavili a šli sme pomalinky domov.
,,Dnes je Danny doma, nie?" Opýtala som s Lucy.
,,Hej, ale až od 8" zamrmlala a šúchala si ruky.
,,Tým pádom máme ešte také 2 hodinky čas," rozmýšľala som nahlas. ,,Zastavme sa cestou v nejakej požičovni, rada by som si pozrela nejaký dobrý film," navrhla som. Keďže neprotestovali, potešila som sa. Asi 3 ulice od nášho domu je malá požičovňa a tak sme do nej vošli.
,,Dobrý deň," usmiala som sa na staršiu pani za pultom. Prechádzala som sa pomedzi regále a hľadala niečo, čo mi padne do oka. Vybrala som Crazy Stupid Love a pohla som sa hľadať Lucy a Grace. V druhom rade stáli a rozmýšľali, či je nejaký film dobrý.
,,Vždy bol veľký fešák," zachytila som Lucin hlas.
,,Čítala som aj knihu, je to vážne úžasné," pridala Grace.
,,Čo ste našli?" Spýtala som sa zvedavo a nakukla som im cez plecia. Lucy v ruke držala film The Lucky One so Zacom Efronom.
,,Wau, super výber, čítala som na to recenziu, že je to super. A vraj to nie je jeden z tých filmov, ktorú sú úplne iné ako kniha. Ja mám toto," vystrčila som ruku s filmom do priestoru a nechala som ich, nech si prečítajú názov.
,,Berieme obidva," rozhodla Grace, zobrala obidve DVDčka do ruky a šla k pokladni.
,,Dievčatá, do 2 dní ich musíte vráťiť," povedala nám Mary, ako som sa dočítala na menovke.
,,Nebojte sa, teta, vrátime to včas," usmiala som sa.

Bežali úvodné titulky a Lucy cedľa nás jemne pochrapkávala. S Grace sme sa na seba pozreli a potichu sme sa rozchichotali.
,,Ten film bol strašne sladký," povedala Grace naťahujúc si stuhnuté údy.
,,Vhodný na tento lenivý večer. A to sme ani nemuseli počúvať náreky Danyho, ako môžeme také niečo pozerať," uškrnula som sa a postavila som sa, aby som vybrala cédečko z DVDčka.
,,Do kelu by som ho poslala tak rýchlo, ako by to len šlo," ubezpečila ma. Na znak súhlasu sme si s tichým smiechom ťapli a nerozhodne pozreli na Lucy.
,,Preberieme ju?"
,,Netuším," pokrčila som plecami. ,,ALe tu spať nemôže, bude celá dolámaná," dodala som. Jemne som ju potriasla za plece a počkala, kým pomaly otvorí oči.
,,Zaspala som?" Spýtala sa a pošúchala si oči.
,,Ani sa ti nečudujem," zasmiala som sa. ,,O ničom film. Choď sa vyspať," povedala som, načo sa zdvihla a odkráčala do Danyho izby.
,,Čo teraz?" Pozrela som na Grace, no tá už držala v ruke film Crazy Stupid Love. Bez slova som jej ho vzala a dala do prehrávača. Ani nie o 10 minút zaštrngotali v zámku kľúče. Do predsiene sa nahrnul Dany a doniesol so sebou aj dávku poriadnej zimy.
,,Čaute holky," zamrmlal, kým si vyzúval topánky, hlboko zohnutý v predklone.
,,Ahoj," pozdravila sa Grace. Ja som mala oči prilepené na obrazovke a preto som sa pozdravila až oneskorene.
,,Čau," pozrela som naňho. ,,Crazy Stupid love. Pridáš sa?" Dany sa vyrovnal a už ho nebolo. Hodil sa na sedačku s takou rýchlosťou, za akú by sa nemusel hanbiť ani Superman.
,,Dúfam že to nie je nejaká sladká.."
,,Je to romantická komédia, Dany!" Prerušila som ho.
,,Okej, už som ticho," uškrnul sa a zahľadel sa na telku.
,,To som rada," zašepkala som tak potichu, že to počula iba Grace a tá sa sprisahanecky rozosmiala. Dany nám však už nevenoval pozornosť. Ryan Gosling bol úžasný ako vždy. Ten jeho úsmev by som mohla vidieť aj v tom najhoršom filme a hneď by nebol taký zlý. Skoro taký dobrý ako Niallov. Ako bude vyzerať bez rovnátok? Hovoril mi, že mu ich majú dať dole na začiatku januára či kedy.
,,Skočíš so mnou zajtra do knižnice?" Otočila som sa ku Grace a tá prikývla. Spokojne som sa zahniezdila a už som sa venovala iba filmu.

-na druhý deň-

,,Andy, je 11!" Buchol mi do dverí Dany. Mykla som sa a noha sa mi zachytila do paplóna. Pri snahe vymotať sa som sa dostala na kraj postele a ani som sa nestihla brániť a... bola som na zemi.
,,Shit!" Cekla som a už zúrivo som sa vymotávala z paplónu. ,,Ešte raz to urobíš a už to bude druhý raz!" Ukázala som mu prostredník, no paplón neodpovedal. Počkať, ja sa rozprávam s paplónom? Nie, konverzácia by bola, keby mi odpovie. To by už bolo aké zlé, keby mi odpovie paplón. Ježiš..
,,S kým sa rozprávaš?" Stál vo dverách Dany a čumel na mňa.
,,S paplónom," odvrkla som a prešla som popri ňom do sprchy. Oooch, kokosový šampón. Milujem, keď sa vôňa šampónu vznáša všade. Posledný krát som sa opláchla a zabalená v uteráku som sa prešuchtala do izby. Ešte v uteráku som si sadla na posteľ, spod vankúša som vzala mobil a zavolala Grace.
-Dobré ránko, kočka,- popriala som Grace.
-B-brééé ráááno,- odpovedala mohutným zívnutím
-Ideš so mnou do tej knižnice?- Spýtala som sa a netrpezlivo som podupkávala nohou.
-A musím?-
-Mohla by si.-
-Daj mi polhodinku, potrebujem sa prebrať,- povedala a opäť si zívla.
-Máš 15 minút, zachvíľu som u teba,- povedala som jej so smiechom.
-Nenávidím ťa.-
-A ja ťa milujem,- zložila som so smiechom. Zo skrine som vytiahla rifle, tielko a sveter s dlhými rukávmi. Vlasy hodila do drdolu, maľovať sa mi nechcelo a tak som hodila iba jemne špirálu, balzam na pery a z rohu izby som schmatla tašku.
,,Kamže kam takto skoro ráno?" Spýtal sa Dany sediaci za stolom. Pred ním ležali hrianky a špeciálna omáčka, ktorú robí teta.
,,Musím skočiť do knižnice," povedala som a šla som si naliať džús.
,,Zober si aspoň do ruky," podal mi jednu hrianku s úsmevom.
,,Niekedy je fakt jednoduché mať ťa rada, vieš?" Dala som mu pusu na líce, on sa síce odtiahol, no viem, že bol rád.
,,Mňa má rád každý," zamumlal ešte, no to som už obutá so smiechom bežala dole schodmi. Necelých 15 minút mi trvala cesta ku Grace. Uhla som sa bicyklu a tamer som vrazila do okoloidúcejho pána. Ten jeho smrteľný pohľad, pekný začiatok dňa, čo vám poviem. Keď už som jasne videla jej dom, spomalila som a dopriala som srdcu, nech spomalí.
,,Vidíš, že si to stihla," usmiala som sa milo premilo, keď mi otvorila dvere.
,,Ty si trúba," zasmiala sa a zavrela za sebou dvere. Schuti zahryzla do jablka a spoločne sme pomaly kráčali k najväčšej knižnici v Londýne. Vybehli sme po schodoch a Grace ma len-len stiahla od nejakého chlapa, inak by som do neho v plnej rýchlosti vrazila.
,,Prepá.. Prepáčte," vykoktala som a hľadela som do veľkých očí s pobaveným výrazom. Grace mi len stisla ruku a obidve sme naňho čumeli.


3 komentáre:

  1. úžasné :) parádna časť, som naozaj zvedavá, koho to stretli :D píšeš skvelo :) a ten blog vyzerá nádherne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemohla by si mi prosím ťa trošku pomôcť zvýrazniť môj blog?? Je môj prvý... taktiež píšem príbehy o 1D... a akosi neviem ako to rozbehnúť. Prosím pomôž mi :) Čítam tvoj príbeh a obdivujem každého kto dokáže takto rozbehnúť svoj blog :D

    OdpovedaťOdstrániť